جدیدترین مقالات

    Blog detail

    چرا باید از کامپوزیت گرادیا استفاده کنیم؟
    1400/3/20

    چرا باید از کامپوزیت گرادیا استفاده کنیم؟

    کامپوزیت گرادیا را می توان از جمله بهترین مدل ها از سری کامپوزیت های دندانی دانست که تاکنون پا به عرضه وجود گذارده و البته همانند تمامی انواع کامپوزیت های دیگر خود دارای تعدادی مزایا و معایب نیز می باشد که البته زیاد در این مقاله به مزایا و معایت کامپوزیت گرادیا نخواهیم پرداخت.

    معرفی تجاری کامپوزیت گرادیا

    کامپوزیت گرادیا از سوی شرکت بسیار معروف و معتبر در زمینه تهیه و تولید محصولات کامپوزیت دندانی تحت عنوان GC برای نخستین بار تولید شده است. خود کامپوزیت گرادیا را می توان از نوع کامپوزیت های نسل میکرو به شمار آورد.

    باید خدمت شما اعلام نماییم که کامپوزیت های نسل میکرو یک طبقه از کامپوزیت ها به شمار می روند که می توان به آن ها خصوصیاتی را متعلق دانست که از آن جمله می توان برای آن ها برخورداری از کیفیتی بسیار بالا را بزرگ ترین مزیت میان ویژگی ها و خصوصیات آن ها برشمرد، همچنین کامپوزیت گرادیا می تواند برای هر دو مدل دندان های خلفی و قدامی نیز به راحتی به کار گرفته شود.

    کامپوزیت گرادیا نوعی کامپوزیت با ترکیب رزینی

    با وجود این حقیقت که از آن اطلاع داریم که کامپوزیت گرادیا از جمله سری کامپوزیت هایی به شمار می رود که به کامپوزیت های میکرو هیبریدی خالص در زمینه مواد دندانپزشکی در حال حاضر شهرت یافته اند، ولی باید این نکته را نیز متذکر گردیم که البته خود کامپوزیت گرادیا علاوه بر یک کامپوزیت میکروهیبریدی بودن، یک ترکیب رزینی نیز به شمار می رود.

    رزین استفاده شده در کامپوزیت گرادیا از چه نوع رزینی می باشد؟

    رزین ها را باید از جمله بهترین محصولاتی که در صنایع شیمیایی تولید می شوند معرفی نمود. رزینی که در کامپوزیت گرادیا مورد بهره برداری قرار گرفته است، از نوع رزین پرو – پلیمری شده محسوب می شود، به طور کلی به نوعی از کامپوزیت ها که از نوع رزین پرو – پلیمر در آن ها استفاده شده باشد، به اصطلاح نسل کامپوزیت های کولیبالی نیز اطلاق خواهد شد.

    در حال حاضر، تعداد زیادی از کامپوزیت های دندانی دقیقا از همین نژاد همانند کامپوزت گرادیا وجود دارد که حتی برخی از آن ها از سوی دندان پزشکان به میزان بسیار زیادی به کار گرفته می شود، ولی باید اعتراف کرد که کامپوزیت گرادیا در میان آن ها از میزان شهرت بسیار بالایی برخوردار بوده و دارای مزایای تقریبا زیاد و مناسبی نیز می باشد.

    مزیت های رزینی در کامپوزیت گرادیا 

    در بالا به این مطلب اشاره نمودیم که رزین خاصی ای که برای کامپوزیت گرادیا استفاده شده است دارای ویژگی های بسیار بارزی می باشد که باید همین عامل را به تنهایی از جمله نکات مثبت و عامل برتری کامپوزیت های گرادیا برشمرد.

    از جمله برترین ویژگی های رزین مورد استفاده شده در کامپوزیت گرادیا تحت عنوان رزین پرو – پلیمری می توان به استفاده از آن ها در حوزه های ساخت و تهیه و تولید دندان های مصنوعی، پالیش پذیری، و یا حتی افزایش میزان مقاومت پوششی یا به قول معروف تولید پوشش های دارای سطح مقاومت بسیار زیاد نام برد.

    اندازه متوسط ذرات به کار گرفته شده در این مدل از کامپوزیت چیزی در حدود 0.58 یک میکرون می باشد. به طور رایج، موادی که به منظور توبسد کامپوزیت گرادیا مورد استفاده قرار می گیرند از ماده ای بنام دی متاکریلات – اورتان )UDMA) ساخته می شوند. به طور کلی، شکل هندسی مونومر های کامپوزیت های گرادیا به شکلی ماتریکس مانند شباهت خواهند داشت.

    مواد استفاده شده در ترکیب کامپوزیت گرادیا

    ساختار و موادی که در این ساختار کامپوزیت گرادیا به کار گرفته می شوند، موادی خاص و بسیار با مقاومت بالا می باشند، دو ماده اصلی ای که در ترکیب و ساختار کامپوزیت گرادیا استفاده شده اند عبارتند از کامفوروکنین و هم گنین آمین. این مواد در واقع در ترکیب با یکدیگر، می توانند خاصیت نوعی کاتالیزور را برای فوتواکتیو کردن مواد استفاده شده در ساختار به کار گرفته شود.

    از جمله خاصیت های دیگر، این مواد کاتالیزور به سرعت اکتیو کردن فوتون های نوری می باشد، این فوتون های نوری در صورت اکتیو شدن می توانند با هالوژن های کوارتزیف پلاسما به کمک استفاده از نورهای ال ای دی (LED) ترکیب گردند که نتیجه ای بسیار فوق العاده را در درمان برای ما به نمایش خواهند گذارد.

    کامپوزیت گرادیا با خاصیت آفتاب پرست

    همگی از این نکته آگاه می باشیم که کامپوزیت ها به طور کلی و هم چنین کامپوزیت گرادیا به صورتی خاص نوعی ماده مصنوعی به شمار می روند.

    همین خاصیت مصنوعی بودن باعث شده است تا کامپوزیت های گرادیا مجهز به خصوصیاتی بسیار منحصر به فرد و فوق العاده گردند. از جمله این خصوصیات بسیار مناسبی که در این مدل از کامپوزیت تعبیه شده است، یک خصوصیت وجود دارد که دقیقا مطابق و هماهنگ با خصوصیات موجود در طبیعت است، به عبارت بهتر، از یک پدیده طبیعی الهام گرفته و بر روی این مدل از کامپوزیت از همین خصوصیت طبیعی به کار گرفته شده است.

    به این پدیده طبیعی به اصطلاح "تاثیر آفتاپ پرست" گفته می شود.

    – تاثیر آفتاب پرست به پدیده ای گفته می شود که رنگ یک شی در یک موقعیت خاص، با رنگ محیط پیرامون آن تطبیق پیدا کرده و به رنگ محیط اطراف در خواهد آمد

    – با استفاده از همین پدیده طبیعی، دندان هایی که به کمک کامپوزیت گرادیا ساخته و ترمیم می گردند، می توانند خود را با محیط اطراف خود تطبیق داده و هم رنگ محیط اطراف گردند. موادی که در این کامپوزیت به کار گرفته می شوند، بسیار تاثیر پذیر و از نظر رنگ دارای میزان حساسیت به مراتب بالایی می باشد، به طوری که به خوبی خود را با محیط اطراف تطبیق داده و هم رنگ محیط خواهد شد.

    نحوی عملکرد ویژگی آفتاب پرست در کامپوزیت گرادیا

    از آن جا که همگی ما از این حقیقت اطلاع داریم که هر ماده ای در طبیعت دارای خصوصیات مخصوص به خود می باشد، به همین جهت باید در رابطه با خاصیت آفتاب پرستی در کامپوزیت گرادیا نیز عنوان داشت که رنگ و نوع نور و زاویه نوری که از هر سطحی از کامپوزیت گرادیا تابش داده می شود براساس همین خاصیت به سطوح مختلف از سوی مواد و تاثیرپذیری های رنگی مختلف تحت تاثیر قرار گرفته و مواد به کار گرفته شده در ساختار این ترکیب می تواند نسبت به این تاثیرپذیری از خود عکس العمل نشان داده و رنگ خود را از طریق تغییر دادن با رنگ های محیط اطراف خود تطبیق دهد.

    انواع ترکیب هایی که به دلیل خاصیت آفتاب پرستی در کامپوزیت گرادیا استفاده می شوند

    از جمله موادی که در ترکیب ساختار مواد کامپوزیت گرادیا مورد استفاده قرار گرفته اند، می توان به مواردی هم چون ماتریکس رزینی، فوم های سیلیکایی، فیلر های پرو پلیمری شده، سیلیکای معمولی و یا شیشه های فلورو ،آلومینو ،سیلیکاتی اشاره داشت.

    کامپوزیت گرادیا و سایه های رنگ آن

    قبل از پرداختن به بحث سایه های رنگی، جهت اطلاع رسانی به شما مخاطبان محترم لازم است این نکته توضیح داده شود که برای افرادی که از درمان دندان های خود به کمک کامپوزیت استفاده می کنند، تمایل زیادی دارند که نمای دندان ترمیم شده آن ها شبیه به دندان های طبیعی خودشان گردد.

    به همین منظور، برای این که ظاهر یک دندان ترمیمی به ظاهر دندان های طبیعی شبیه شود، لازم است رنگ ها را در سایه های مختلفی طبقه بندی کرده، و نوری که از هر طبقه از این رنگ ها بازتاب داده می شود می تواند به رنگ های متفاوتی تبدیل گردد. به همین منظور در کامپوزیت ها به طورکل و همچنین کامپوزیت گرادیا به صورتی خاص از این انواع سایه ها بهره گرفته می شود.

    انواع سایه رنگ های به کار گرفته شده در کامپوزیت گرادیا

    کامپوزیت گرادیا از نظر مفهوم سایه های رنگی تا حدود بسیار زیادی خاص به شمار آمده و از نظر رنگ پذیری در میان تمامی انواع کامپوزیت ها از همه سر تر و دارای برتری ای بسیار محسوس است.

    در کل موادی که در ساختار مواد کامپوزیت گرادیا به کار گرفته می شوند از سه سایه رنگ متفاوت برخوردار خواهند بود. سایه رنگ های استانداردی که در این موارد مورد بهره برداری قرار می گیرند، عبارتند از سایه رنگ هایی همچون A, B و C خواهند بود. هر یک از این سایه ها به طور جداگانه دارای سایه های همرنگی در میان خود نیز می باشند (البته علاوه بر نوع سایه متفاوت سه گانه ای که در بالا به آ ن ها اشاره نمودیم).این سایه های استاندارد دارای تراز هایی جداگانه رنگی ای نیز خواهند بود که این تراز ها از نظر اندازه، قدرت تابش، میزان تیره گی، و همچنین کرومای رنگی با یکدیگر متفاوت خواهند بود.

    کامپوزیت گرادیا با سایه رنگ طبیعی

    سایه های رنگی ای که در کامپوزیت گرادیا به کار گرفته شده است با سایه های رنگی طبیعی متفاوت است. البته سایه های منحصر به فرد و ویژه ای نیز در کامپوزیت های گرادیا به کار گرفته می شوند، این سایه ها به صورتی ویژه تولید شده تا از این طریق قادر باشند نیاز هایی خاص و شرایطی مصنوعی را نیز برای مشتری مورد نظر به وجود آورند.

    سایه های رنگی مورد نظر، اسامی ای متفاوت از آن اسامی ای که در بالا به آن ها اشاره نمودیم داشته و این که اسامی این سایه های مصنوعی در کامپوزیت های گرادیا متفاوت از سایر انواع کامپوزیت ها می باشد و ما آن ها را تحت عنوان عناوینی همچون AO2, AO3 و در نهایت AO4 معرفی می کنیم. هر یک از این انواع سایه ها از میزان کدری و تیرگی به میزان بسیار بیشتری نسبت به سه سایه رنگ طبیعی بوده و می توانند تنوع رنگی به مراتب بیشتری را به کامپوزیت گرادیا ببخشند.

    مواد به کار گرفته شده در کامپوزیت گرادیا و تاثیر آن ها بر سایه های رنگی

    قسمت یا همان نمای بیرونی این سایه های رنگی از نظر وزن و هم چنین میزان تابش متفاوت از یکدیگر می باشد. البته در این میان لازم است به این نکته نیز توجه شود که میزان این تفاوت به میزان مواد به کار گرفته شده در ساختار کامپوزیت بستگی خواهد داشت.

    تعداد بسیار زیادی از سایه های رنگی ای که در کامپوزیت های گرادیا مورد استفاده قرار می گیرند، در آن ها تا حدی از رنگ دانه های مصنوعی نیز استفاده شده است، این رنگ دانه های مصنوعی به این دلیل به کار گرفته می شوند که از میزان کروما و تیرگی ویزه ای برخوردار بوده و خود موجب می گردند تا میزان کرومای طبیعی سایه رنگ خود ماده و همچنین تیره گی های آن تغییر یابد.

    تغییر در رنگ ها با استفاده از تغییر در زاویه بازتابش نور در کامپوزیت گرادیا

    این سایه ها باعث ایجاد بعدی اضافی گردیده که همین بعد اضافی سبب ایجاد انحرافی در سایه های رنگی خواهد شد و موجب می گردند تا رنگ های انعکاس یافته از سوی این کامپوزیت ها تغییر شکل پیدا کنند. در طی زمان، تغییرات روی سطح مینای دندان، از یک مینای ضخیم که در دندان های کودکان وجود دارد، تا میناهای دارای ضخامت به مراتب کمتر (مینای دندان بزرگسالان و از آن بدتر سالخوردگان) تغییر خواهند نمود.

    همین تغییرات در میزان حجم مینای دندان موجب می شود تا زاویه نورهای بازتابش داده شده از سطح دندان تغییر یابد. همین تغییر در زاویه تابش نورهای بازتاب داده شود موجب خواهد شد تا از خود تابش رنگ های متفاوتی را ارائه نموده و همین خصوصیت موجب ایجاد تغییر رنگ در اندازه سایه های رنگی کامپوزیت خواهد شد.

    تغییر ضخامت عوامل دیگری نیر بر خاصیت آفتاب پرست موثر می باشد

    در حین این که از نظر زمانی میزان ضخامت در حال کاهش می باشد، میزان شفافیت و هم چنین میزان قدرت انعکاس نور از دندان ها نیز تغییر کرده و به نسبت کاهش میزان و ضخامت مینای دندان، میزان شفافیت و قدرت انعکاس نور آن ها افزایش خواهد یافت.

    به منظور تقلید کردن از همین ویژگی مینای دندان های طبیعی، برای دندان های کامپوزیتی ای که جهت افراد میان سال و سالخورده مورد استفاده قرار می گیرد، از حاشیه هایی با مواد مخصوص بهره گرفته می شود که باعث می گردد تا این خصوصیت به خوبی در کامپوزیت های به کار گرفته شده در دهان این افراد نیز منعکس گردد. البته از یه سایه رنگی متفاوت برای افراد دارای سن و سالی جوان تر بهره گرفته می شود. این مواد دارای انحراف نور و درجه انحراف نوری منحصر به فرد بوده و بسته به مکان قرار گیری این کامپوزیت در دهان میزان و اندازه استفاده از مواد مورد نظر روی این کامپوزیت متفاوت خواهد بود.

    منبع:مجله اینترنتی خریدار